Aktiv dödshjälp

När jag läste den här artikeln kände jag att jag blev arg. Riktigt jävla arg.
Jag tycker att det ska vara en mänsklig rättighet med aktiv dödshjälp. Självklart ska inte vem som helst kunna få det, men är man svårt sjuk i till exempel cancer, ALS, eller har, som den här mannen, fått en stroke och inte kan leva ett drägligt liv längre, då ska man för i helvetet ha rätten att få dö med värdighet.
 
Jag är helt och hållet emot dödsstraff, även om vissa förtjänar att dö för vad dom har gjort, så tycker jag inte att staten har mer rätt att ta ett liv än vad den enskilda människan har. Och dödsstraff är ofta en alldeles för enkel väg. Dom vidrigaste brotten ska straffas med något som känns, tillexempel livstids isolering eller liknande. Dom som har gjort dessa brott ska straffas. Inte dödas. Självklart måste det vara fruktansvärt jobbigt att veta att man ska dö, men när dom sedan är döda så är dom fria från skuld. Det är, enligt mig, ett alldeles för milt straff för dessa brottslingar.
 
Abort är jag dock helt och hållet för. Även det tycker jag ska vara en mänsklig rättighet. Jag tycker inte att ett embryo är ett liv. Det är dock svårt att definiera när ett foster är "ett liv". Någonstans ungefär när den skulle kunna klara sig på egen hand utanför moderns kropp är väl min tanken om saken, men som sagt. Svår fråga.
 
Hur som helst, aktiv dödshjälp var ju dagens ämne!
Ifall jag vore svårt sjuk så skulle jag självklart vilja kunna välja när och hur jag ska avsluta mitt liv. Bestämma att just den dagen ska jag dö, den dagen får jag äntligen slippa mina plågor. Ha mina nära och kära runt mig, ta adjö i lugn och ro och sedan bara få somna in. Göra det till något värdigt.
Det är inte värdigt att långsamt förvandlas till en grönsak, långsamt tappa allt som man en gång varit.
Varför ska folk måsta ligga och lida? Det är fruktansvärt för alla inblandade parter, den sjuke, och den sjukes anhöriga.
Självklart är det fruktansvärt när folk dör, men kan man själv bestämma hur och när, så tror jag inte det behöver bli lika hemskt. Man kan göra det till en fin och minnesvärd stund.
 
Ja, det är väl det jag har att säga om den saken just nu..
 
Här är iallafall artikeln som gjorde mig så arg:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15295081.ab

Känner hur det bränner ifrån tårna upp till hjärnan


 

Några favoriter.
Långt ifrån alla, men några.
 
 

RSS 2.0