The House Of The Rising Sun

Stod och lyssnade på The Animals - House Of the Rising Sun när jag lagade middag och då kom jag att tänka på vad låten handlar om. Så nu tänkte jag att det kanske skulle vara roligt om ni också fick veta vad låtar handlar om.

1964 toppade The Animals både USA- och Englandslistan med The house of the rising sun. Låten är en traditionell folkvisa, förmodligen brittisk och den hade redan spelats in på skiva av en mängd artister, bland annat Woody Guthrie, Bob Dylan och Nina Simone , men The Animals version var en av de första låtarna där en folkvisa fick ett rockarrangemang.

Låten handlar om en bordell i New Orleans som hette The house of the rising sun. Bordellen var döpt efter den franska bordellmamman Madame Marianne Le soleil Levant, den senare delen av namnet är franska för uppstigande solen. Bordellen i New Orleans var öppen mellan 1862 och 1874, då den stängdes efter klagomål från grannarna. Men en uppstigande sol lär ha varit en vanlig symbol för bordeller förr i tiden.

I original är huvudpersonen i låten en prostituerad som beklagar sitt liv på bordellen och hon varnar andra flickor för att gå samma öde till mötes. Hon beskyller också sin käresta, som spelar och dricker, för att ha förlett henne och att det är anledningen till att hon hamnade (på bordellen från början.

Men The Animals ändrade några ord och lyfte några verser för att göra låten mer radiovänlig och det gör att texten verkar handla om en spelare/ en gambler som ruinerar sig på The house of the rising sun.


Kopierat från http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=2018&artikel=591262

Så hädan efter kommer dessa inlägg komma upp ibland, jag tycker det är väldigt intressant att läsa om vad låtarna man lyssnar på handlar om egentligen. Så enjoy!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0